Pružatelji usluga

ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU - ODJEL ZA PODRŠKU ŽRTVAMA I SVJEDOCIMA

Opis pružatelja usluga

Podršku i pomoć žrtvama i svjedocima pružaju odjeli za podršku žrtvama i svjedocima osnovani pri sedam (7) županijskih sudova u RH, svrha odjela je pružiti podršku žrtvama kaznenih djela te olakšati stresne situacije svjedočenja i boravka na sudu kroz:

  • pružanje emocionalne podrške žrtvama/svjedocima prije, tijekom i nakon postupka,
  • pružanje informacija o pravima i praktičnih informacija žrtvama, svjedocima i članovima njihovih obitelji,
  • pružanje informacija o fazama kaznenog i prekršajnoj postupka,
  • osiguravanje žrtvama i svjedocima boravka u posebnoj prostoriji,
  • osiguravanje pratnje žrtvama i svjedocima tijekom davanja iskaza,
  • upućivanje na specijalizirane institucije ovisno o potrebama žrtava, svjedoka i osoba u njihovoj pratnji (članova obitelji, skrbnika)

Osiguravanjem pomoći i podrške pokušava se izmijeniti negativna percepcija gdje su svjedoci i žrtve prepušteni sami sebi, bez saznanja kome se mogu obratiti za potrebnu pomoć.

Odjeli sa sjedištem u županijskim sudovima djeluju i na nadležnim općinskim i prekršajnim sudovima. Ukoliko ne živite u Osijeku, Rijeci, Sisku, Splitu Vukovaru, Zadru ili Zagrebu, svejedno možete kontaktirati Odjel za podršku žrtvama i svjedocima.

Svaka osoba koja je svjedok ili žrtva može se obratiti Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima osobno, telefonski ili putem e-pošte.

Uz službenike Odjela za podršku na sudovima podršku pružaju i volonteri, osobe koje odvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi pomogli drugima. Uloga volontera u Odjelu za podršku po sudovima je pružanje emocionalne podrške i praktičnih informacija svjedocima, žrtvama i po potrebi članovima njihovih obitelji. Volonteri mogu biti umirovljenici, studenti, zaposlena ili nezaposlena osoba, ili odgovorna punoljetna osoba.

Službenici za podršku, kao i volonteri ne daju pravne savjete, ne provode psihološko savjetovanje ili psihotereapiju i ne razgovaraju o sadržaju iskaza žrtve ili svjedoka.

Ukoliko ste bili žrtva kaznenog djela u nekoj od država članica Europske unije ili ste državljanin neke od država Europske unije korisne informacije o službama za podršku, pravima žrtava i procedurama kaznenog postupka možete saznati na slijedećim poveznicama:

https://e-justice.europa.eu/home.do?plang=hr&action=home

http://www.infovictims.com/com/

https://victimsupport.eu/

U suradnji sa Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima omogućen je rad Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na besplatni broj 116 006 za pružanje informacija i savjeta žrtvama kaznenih djela i prekršaja, radnim danom od 08:00-20:00 h, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Sektor

Javni sektor

Galerija Fotografija
Kontakt podaci