Na stranici  http://lektire.skole.hr/, dostupno je 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih e-lektira koje se mogu čitati na stolnom ili prijenosnom računalu, e-čitaču, tabletu, pametnom telefonu ili drugom mobilnom uređaju u svim formatima (PDF, EPUB, web format i Brailleov digitalni format).

Sve e-lektire prilagođene su učenicima s teškoćama. u čitanju i razumijevanju teksta.

Uz već spomenuti prijevod na hrvatski znakovni jezik, dostupne su i u posebnom formatu koji je prilagođen čitanju na Brailleovim digitalnim uređajima.

zvučnom su obliku u cijelosti dostupne knjige kao što su; Hektorovićevo “Ribanje i ribarsko prigovaranje”Goetheov “Werther”, Gundulićeve “Suze sina razmetnoga”Baumov “Čarobnjak iz Oza” i brojni drugi naslovi.

Digitalne lektire kako navode u  Carnetu, a u suradnji s Bulaja nakladom, dopunjene su dodatnim sadržajem, primjerice bilješkom o piscu i djelu koje, osim biografije autora, donose i prikaz djela u povijesno-umjetničkom kontekstu. Iste su izrađene kako bi se objasnilo i pomoglo osobama s teškoćama u čitanju, ponajprije osobama s disleksijom, ali i radi objašnjenja, učenja pravilnog izgovora i razvoja vještine slušanja kod svih učenika.

Iz Carneta poručuju da su učenicima na raspolaganju i rječnici  manje poznatih termina, žargona i dijalektalizama koji doprinosi boljem razumijevanju lektire. Kako bi se učenike zainteresiralo i motiviralo da pročitaju cjelovito književno djelo, izrađeni su multimedijalni sadržaji, tzv. audio i videomamci s prijevodom na hrvatski znakovni jezik.

Kako naglašavaju, za one koji žele znati više tu su upute i smjernice koje učenike ohrabruju na traženje novih informacija i potiču ih na aktivnosti primjerene njihovoj dobi, a kako bi provjerili znanje i razumijevanje, učenicima je na raspolaganju i literarni kviz.

Pristup svim sadržajima na portalu je besplatan i dostupan kako učenicima tako i studentima ali i nastavnicima te profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

 

#BudiInformrianBudiAktivan